04-12-13

Oorlogswinter.

oorlogswinter

De film speelt zich af in een dorp op de besneeuwde Veluwe tijdens de hongerwinter van 1945. Michiel van Beusekom (Martijn Lakemeier) is de 15-jarige zoon van Johan (Raymond Thiry), de burgemeester, die probeert diplomatiek met de Duitse bezetters om te gaan om de ellende voor zijn dorp te beperken. Michiel vindt dat slap en wil 'in het verzet'; iedereen vindt dat te gevaarlijk voor iemand van zijn leeftijd. Michiel vindt een voorbeeld in zijn oom Ben (Yorick van Wageningen), die 'in het verzet zit' en bij de Van Beusekoms inwoont, omdat hij zich wil onttrekken aan de 'Arbeitseinsatz'.

Michiels oudere buurjongen Dirk (Mees Peijnenburg) neemt Michiel in vertrouwen: hij gaat een munitiedepot overvallen en geeft Michiel een brief die hij aan de smid Bertus van Gelder (Tygo Gernandt) door moet geven als Dirk niet terugkomt. Dirk wordt gearresteerd; Bertus slaat op de vlucht als de Duitsers hem komen arresteren en wordt gedood. Daarom leest Michiel de brief maar zelf. Er staat een locatie in het Dagdalerbos in beschreven.

Michiel gaat daarheen en vindt er een ondergrondse schuilplaats, waar een Engelse soldaat Jack (Jamie Campbell Bower) zich verscholen houdt. Jack is gewond; hij waarschuwt Michiel dat hij tegen niemand mag vertellen dat hij daar zit ondergedoken, maar moet er later wel mee instemmen dat Michiels oudere zus Erica (Melody Klaver), die verpleegster is, zijn gewonde been komt verplegen.

2008

17:27 Gepost door Helliwood-man in BLU-RAY | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2008, bd |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.